U bent hier: Vakanties * Cuba 2006 * Deel 8
Welkom Registreren  |  woensdag 21 november 2018   |  Inloggen
 


Wij verbleven van 19 t/m 26 september 2006 voor onze huwelijksreis in All Inclusive-resort Club Amigo Atlantico in Guardalavaca, Cuba.

Deel 8

Uiteindelijk gaan we het stadje Guardalavaca in. Het opvallende aan Guardalavaca is dat er aan de buitenkant veel grote flats staan en in het centrum alleen een paar kleine huisjes. Het centrum is als het ware een klein dorpje en de randen zien er uit als die van een stad. In de flats woont allemaal personeel van de hotels, hebben we ons laten vertellen. In het dorpje zelf wonen boeren en gewone burgers. Er is net een marktje en Ramon vraagt of ie even 2 minuten weg kan. Wij wachten. We blijven schaapachtig in de koets zitten, terwijl Ramon klaarblijkelijk even een boodschap doet. Twee mannen die op een muurtje zitten te niksen kijken ons aan. Ze zitten daar maar met zijn tweeën, wisselen geen woord en doen verder ook niks. Alleen kijken. Op het marktje worden verschillende soorten bananen en rijst verhandeld. De Cubanen krijgen bonnen voor rijst en meel en dergelijke. Voor luxe-artikelen moet gewerkt worden en verdient men zo'n 15 peso per maand. Cubaanse peso en dus niet de CUC die wij toeristen gebruiken. Dit komt neer op zo'n 10 euro per maand.


In Guardalavaca vindt net een marktje plaats

Ramon komt weer terug en brengt ons naar ons hotel terug. Daar betalen we hem en geven 3 peso extra. Tijdens de rit heb ik last van mijn oog gekregen. Ik had een kriebel in mijn oog en heb er toen in gewreven. Maar de kriebel werd alleen maar erger. Het voelde dik aan. Opeens besefte ik wat er gebeurd was. We hadden Deet op gedaan en ik had mijn handen nadien niet gewassen. Dus ik heb Deet in mijn ogen gekregen. Zeer giftig spul en mijn oog blijkt dat ook helemaal opgezwollen te zijn. Op de verpakking staan twee oranje gevaren-icoontjes. In de bijsluiter staat dat als je het in je oog krijgt, je direct met overvloedig water moet uitspoelen en deskundig medisch advies moet inwinnen. Op de kamer spoel ik het meteen uit en was goed mijn handen. Ik geef het een halve dag om weg te trekken. Dat gebeurt gelukkig.

De rest van de dag liggen we weer lekker in de zon te bakken. Nou ja meer in de half schaduw, want in de volle zon voelt het alsof je levend verbrandt. We hebben dankzij de tocht met Ramon meer het gevoel dat we wat meer het echte Cuba hebben gezien, maar zijn nog niet echt tevreden. Een week blijkt toch te kort om echt een goede indruk van Cuba te hebben. Je moet teveel schipperen tussen relaxen aan de ene kant en Cuba leren kennen aan de andere kant. We besluiten dat we toch naar Holguin willen. Holguin is de derde stad van Cuba en heeft 300.000 inwoners. Het is ook de stad waar het vliegveld ligt waarop wij zijn aangekomen. We hadden Havana wel willen zien, maar als je daar echt rustig had willen kijken, dan hadden we 2 dagen nodig gehad en dat is toch wel veel als je maar een week vakantie hebt. We proberen uit te zoeken hoe we zonder officiele excursie naar Holguin kunnen. In de lobby van het hotel staan een aantal informatie-mappen. Voor bijna elke tour-operator één. We bekijken de Nederlandse mappen en lezen daarin dat de taxi gemiddeld 90 cent (CUC) per kilometer kost. Holguin ligt 70km van ons hotel af, dus dat kan nog een prijzig ritje worden. We besluiten om de volgende morgen even bij een taxi zelf te gaan vragen wat het kost. De chauffeur meldt ons dat hij voor 55 peso ons naar Holguin brengt, daar 2 uur op ons wacht en ons weer terug brengt. Nou dat is goed te doen, dus dat doen we dan ook.


De taxi brengt ons naar Holguin

De taxi is een oude rotte Toyota met ruim 500.000km op de teller. Hij scheurt met een gangetje of 110 over de relatief nog goede wegen. Hier en daar zit een kuil of bult, maar die weet hij ruim van tevoren te zitten, want daar stuurt ie mooi omheen. Als er politie langs de kant staat laat hij zijn tempo zakken. Andere chauffeurs wijzen hem daarop door middel van lichtsignalen. De politie zelf heeft de bekende vierkante Lada's. Echt grappig.

Lees verder...

 

Kaart Cuba

Ligging